Messinglamper sniger sig ind i min bevidsthed i år. Jeg husker tydeligt mine forældres to-hovedet læselampe ved sofaen, med en mat poleret messinglignende overflade. Den endte sit liv som knirkende arbejdslampe med über snoede ledninger, efter at have overlevet tre flytninger, for til sidst at være oversprøjtet med malerklatter. Jeg havde forsvoret at jeg aldrig nogensinde skulle have en messinglampe inden for dørene igen…

Hvad der gør det ved jeg ikke, men en dag står jeg på en messe, ser en lampe med et par messingdetaljer, og tænker – det dér er ret så fedt. Om det er kobberlamper, lamper i træ og hele bølgen af sten og naturagtige materialer der har banet vejen skal jeg ikke kunne sige, men messinglamper er rykket et pænt stykke op på min liste. Først var det lamper med detaljer i messing, typisk bord- eller gulvlamper, siden pendler og andre lamper der giver den fuld skrald på messinglooket.
Se alle vores messinglamper her.

Nexus bordlampen fra Nordlux er et eksempel på hvordan en afdæmpet messingdetalje løfter lampens design, og giver et indtryk af kvalitet og gedigenhed.

Nordlux Nexus bordlampe

Fine messingdetaljer på Nexus bordlampen

Svenske Markslöjd har med deres Hunneberg pendel givet den klassiske skomagerpendel en romantiseret overhaling. Glasset er klart og lampen fremstår som en sød lille messinglampe med et gyldent blankt messingophæng. Hunneberg er et flokdyr, der med sin beskedne størrelse gør det klart bedst i grupper af to eller flere.

Hunneberg messing pendel

Hunneberg pendler i messing fra Markslöjd

Frank Kerdils Pineapple serie byder på et lækkert pendelsæt i messinglook. Godt nok er det officielt i farven guld, men de materede blade har en messinglignende overflade. Pineapple designet har igennem længere tid vist sin styrke i flere størrelser og materialer, og pendelsættet er ingen undtagelse. Pendelsættet leveres med lyskilder i halogen der kan dæmpes når man ønsker den helt rigtige hyggestemning.

pineapple messinglamper

Skal det være ekstra lækkert, og med et snert af ekstravagance kommer man ikke uden Ball Multi fra Frandsen. Syv blankpolerede ball pendler i messing samlet i én klyngependel eller lysekrone, er en messinglampe der vil noget, og fylder i landskabet. Frandsens bud på en klyngependel i messing oser af klassisk design i gennemført kvalitet.

Ball lysekrone i messing

Frandsen Ball klyngependel

Ud over klyngependlen har Frandsen den klassiske Ball væglampe og pendel udført som messinglamper. Se lamperne her.

Messinglamper er ikke nødvendigvis af messing

Husk at det som der bliver kaldt messinglamper typisk ikke er lavet af messing. Der er ofte tale om et andet materiale, med et tyndt lag messing, eller messinglignende overflade. Lamper i plastmaterialer kan være beklædt med en messinglignende folie, være pulverlakeret eller lignende. Messing er et dyrt metal, så hvis lampen kun koster et par hundrede kroner, skal man ikke gøre sig illusioner om at det er andet end imiteret messing.
Men de kan jo være drønlækre alligevel. Se bare her!